Meny

Opprenskingstokt med enda en ny rekord

Bærekraft Strandrydding
article image Foto: Fiskeridirektoratet

1637 garn (ca. 45 km) er tatt opp og fjernet fra havbunnen i løpet av Fiskeridirektoratets opprenskingstokt som nå er avsluttet.

11.09.2024 08:24

I 2023 ble det tatt opp 1339 garn, da ble en 20 år gammel rekord slått. Nå, ett år senere, er denne rekorden slått på nytt med hele 1637 garn. 

– Alle rekorder er på sett og vis et mål for riktig og god innsats, men slike rekorder som dette, gir allikevel litt blandede følelser. Det er positivt at vi faktisk klarer å fjerne mye av det som står igjen på bunnen, men samtidig urovekkende at denne rekorden i første rekke settes med 20 % mindre opprenskingsinnsats enn i 2023, og at det aldri før har stått så mye tapte fiskeredskaper igjen i havet, når toktet avsluttes, sier toktleder Gjermund Langedal i Fiskeridirektoratets Miljøseksjon.


Omfattende tokt

Toktet har pågått i perioden 7. august til 11. september og dekket kysten og eggakanten fra Ålesund til Honningsvåg. Toktet har pågått døgnkontinuerlig med det innleide fartøyet M/S «Vikingbank». Arbeidet har dekket kysten og havområdene utenfor, på dyp mellom 50 – 1400 meter, fordelt på nærmere 200 stasjoner.

Det er i tillegg tatt opp:

  • 25 250 meter line.
  • Diverse juksasnører.
  • 16 500 meter tauverk.
  • 78 teiner, samt mengder av vak og anker.
  • 8400 meter med snurrevadtau som er forlatt eller dumpet.

Fra trålfiske er det tatt opp 5250 vaier, 2 bobins og cirka 300 kvadratmeter med notlin. 

Gjenbruk av fiskeredskaper

Toktet er et viktig tiltak når det kommer til å redusere marin forsøpling og et slikt tokt bidrar også til økt sirkulær økonomi da det er tatt opp og levert tilbake fiskeredskaper til en verdi av over en million kroner. 


Les mer om opprenskingstoktet her og hva Fiskeridirektoratets handlingsplan mot marin forsøpling går ut på.