Meny

Minstepriser

Sortiment Detaljer Gyldig fra Pris Neste uke Prisenhet
Mel & Olje 03.06.24 2,7400 n/a NOK/kg
Mel & Olje Avskjær 03.06.24 2,3290 n/a NOK/kg

Kvoteoversikt

Kart - Makrellstørje

Artsbeskrivelse

Makrellstørje, også kalt størje og blåfinnet tunfisk, er en fisk i makrellfamilien (Scombridae). Det er den aller største tunfiskarten og en av de største beinfiskene på kloden. Den og er utbredt over hele Nord-Atlanteren og Middelhavet. Den kan bli mer enn 3 meter lang, veie godt over 500 kg og bli 30 år gammel.

Makrellstørjen er den mest ikoniske fiskearten på den blå planeten vår. Den er også verdt sin vekt i gull eller diamanter på de internasjonale fiskemarkedene. "En makrellstørje – en Ferrari".

Størja kan svømme 70 km/t, krysse Atlanterhavet på 50 dager og dykke ned til 1000 meters dyp basert på elektroniske merker med dybdesensor.

Anvendelse:
Makrellstørje er høyt verdsatt for sitt røde, smakfulle kjøtt og brukes i en rekke kulinariske applikasjoner, fra fersk og rå i sushi og sashimi til grillet, bakt, eller konservert. Høykvalitets makrellstørje, spesielt toro (fettete bukkjøtt), er spesielt ettertraktet i japansk matlaging og kan oppnå høye priser.

Fangstredskaper:
Ringnot, stang, langliner

Næringsinnhold:
Makrellstørje er kjent for sitt høye innhold av protein og omega-3 fettsyrer, som er gunstige for hjertehelsen. Makrellstørje er også en god kilde til flere viktige næringsstoffer, inkludert vitamin D, vitamin B12, selen og niacin.

Fakta om Makrellstørje

Minstemål

115 cm

Latinsk navn

Thunnus thynnus

Sesong

Juli - Oktober

Størrelse

300 cm