Sjømat og endelig sol i Bergen
Solen steker over Bergen, og matfestivalen er i gang med mer sjømat på menyen.
06.09.2024 16:00 | Av Anette UddénBergen Matfestival og Norsk Siderfestival startet i dag i strålende sol og 25 varmegrader. Festivalområdet som i år består av både Festplassen og Torgallmenningen, yret av liv og røre fra første sekund. Mange var tilstede for å smake på de pelagiske delikatessene som serveres av både Juviksild og Arjen.
Det er gledelig å se at sjømat har fått en mye større plass på denne festivalen i år og at flere produsenter av sjømat har tatt veien hit for å selge og promotere sine produkter med flotte smaksprøver.
Åpnet festivalen med lovord om lokalmat
Statssekretær for fiskeri- og havministeren, Even Tronstad Sagebakken, åpnet festivalen sammen med landbruks- og matminister Geir Pollestad. Begge snakket varmt om lokalmat fra både land- og sjøsiden, og det mangler ikke på hverken det eller lokal drikke på festivalen denne helgen.

Arrangørene Ingerid Wembstad og Alexandra Krage Angell fra Matarena, Arjen Kraaijeveld og statssekretær Even Tronstad Sagebakken. (Foto: Roar Bjånesøy)
Pris til Arjen
Ekstra gledelig for sjømaten var det at selskapet Matjes, med kjent "Matjes- og jomfrusildambassadør" Arjen Kraaijeveld, fikk en av de første prisene for fantastisk lokalmat utdelt for sildeproduktene han selger som er produsert her i Norge.
På Nor-Fishing for noen uker siden fikk både fiskere og andre besøkende smake den gode silda fra Arjen, som ofte serveres i lompe med rødbeter og rømme.
- Det var jevt å få prisen, jeg har jobbet med dette her i 20 år, sa Arjen i et intervju med Sildelaget etter å ha mottatt prisen under åpningssermonien. Se hele intervjuet nederst i saken.
Helt fra Aukra
Også Juviksild fra Aukra har tatt turen til Bergen for å promotere sine forskjellige sildeprodukter og Hanne-Cecilie Sporsheim og broren Jon-Ragnvald Sporsheim kan allerede tidlig fredag ettermiddag melde om stor trafikk og mange glade silde-entusiaster på standen deres på selveste Torgallmenningen i Bergen. 
Hanne-Cecilie Sporsheim fra Juviksild. (Foto: Anette Uddén)
Sjømattelt
Arrangøren Matarena har sammen med Godfisk, Lerøy, Domstein og andre laget et stort sjømat telt der det vil være aktiviteter og smaking av produkter for både barn og voksne i løpet av festivalen. Det blir også servering av makrell fra Slow Food Bergen i B-teltet på Torgallmenningen.
Med strålende vær, fantastiske smaksopplevelser fra både sjø og land, og et bredt utvalg av lokal drikke, er det altså ingen grunn til å gå glipp av årets Bergen Matfestival og Norsk Siderfestival. Enten du er glad i sjømat, sild, makrell eller lokalprodusert sider, vil du finne noe for enhver smak. Ta turen til Festplassen og Torgallmenningen i helgen og opplev festivalstemningen på sitt beste!
Video fra Bergen Matfestival 2024