Sildeolje som et alternativ til tran
Ny forskning støttet av FHF har ført til utviklingen av forbedrede metoder for å produsere klar sildeolje.
29.04.2025 08:49Sildeolje har et høyt innhold av omega-3 og andre gunstige fettsyrer, noe som gjør den ernæringsmessig verdifull. Ved kjølelagring blir oljen imidlertid ofte uklar på grunn av utfelling av enkelte komponenter, noe som kan redusere attraktiviteten for humant konsum.
For å gjøre sildeoljen mer egnet for bruk, har forskere utviklet og optimalisert metoder for å fjerne de fraksjonene som forårsaker uklarhet.
Totrinnsprosess for å oppnå klarhet i sildeoljen
-
Sildeoljen kjøles først ned til 10 °C for å starte utfellingen av uønskede komponenter.
-
Deretter kjøles oljen videre ned til 2 °C for å fjerne enda flere faste fraksjoner.
-
Denne trinnvise nedkjølingen gjør det mulig å effektivt skille ut stoffene som forårsaker uklarhet.
-
Valg av råstoff er også viktig: Olje fra Nordsjøsild, med sitt høyere innhold av flerumettede fettsyrer, gir mindre fast utfelling og dermed høyere utbytte av klar olje.
Større nytte for næringen
Ved å ta i bruk de anbefalte metodene kan man redusere produksjonskostnadene, forbedre effektiviteten og øke verdiskapningen av sildeoljen. Dette vil også kunne åpne dører for nye markedsmuligheter.
Les mer om prosjektet på FHF sin nettside.
Dette forskningsprosjektet er finansiert av FHF og ledes av Sintef Ocean, i samarbeid med Margildi, CC Rieber Oil, Grøntvedt Nutri, Epax Norway og Andersen Process Consulting.
Prosjektet inngår i FHF-programmet Pelagisk løft, som handler om bedre utnyttelse av marine oljer fra både sild og makrell.