Seks grunner til å velge norsk makrell
Hva gjør makrell fra Norge så spesiell? Her er seks gode grunner til hvorfor du bør velge norsk makrell.
21.01.2025 13:15Hentet fra Norges Sjømatråd
1. Norsk makrell kommer fra en biologisk robust bestand og har et lavt karbonavtrykk |
Takket være et unikt miljø langs den norske kysten, kunnskapen til norske fiskere og en plikt til å bevare og videreføre disse ferdighetene gjennom generasjoner, har norsk makrell blitt et populært valg på menyen verden over.
Fordi denne smakfulle fisken svømmer i store stimer, og norske fiskere har toppmoderne fiskefartøy, har norsk makrell et svært lavt karbonavtrykk, noe som er bra for planeten.
I sin siste rådgivning fra 2022 vurderer Det internasjonale havforskningsrådet (ICES) at gytebestanden ligger godt over forsiktighetsgrensene, og at bestanden har full reproduksjonskapasitet.
2. Fanger makrellen på sitt beste
|
Makrellen vår lever i kalde, klare vann som er fulle av brisling og andre småfisk den kan spise.
Vi vet at tidspunktet for fangsten har direkte innvirkning på smaken og næringsinnholdet i fisken. Derfor jakter norske fiskere på "høstmakrellen", når den er på sitt feteste og mest smakfulle. Vi kaller dette for premium fangstperioden.
3. Omtanke og håndverk fra fisker til fat |
Nordmenn har vært avhengige av havet i århundrer, så det er kanskje ingen overraskelse at vi har gjort prosessen til en kunstart. Vi bruker det nyeste innen elektronisk sonarutstyr for å finne makrellen, og deretter setter våre erfarne fiskere i gang med å trekke den inn.
Kvalitetsfangst
Fisketeknikkene i den norske makrellflåten er designet for å optimalisere fangsten, bevare kvaliteten og minimere bifangst. Den vanligste metoden vi bruker er notfiske, der en stor, skånsom not omslutter en stim av fisk. En vaier trekker noten sammen og lukker åpningen, slik at fiskerne kan trekke fisken om bord.
Holder det kjølig
Det er viktig å holde pelagiske arter kjølige, derfor har båtene våre store kjøletanker der fisken pumpes direkte fra havet. Skipene er utstyrt med topp moderne teknologi, og fisken kan kjøles ned til 0 ˚C i løpet av bare noen få minutter.
Skånsomme løsninger
Deilig fisk skal ikke gå til spille, så vi har utviklet innovative løsninger som unngår å legge for mye mekanisk press på fisken. Pumpeløsninger transporterer makrellen fra hav til båt og deretter fra båt til land på den mest skånsomme måten. Når fisken kommer i land, fileteres den eller pakkes hel og fryses umiddelbart.
All fisk selges fra fartøy til landingssted gjennom regulerte auksjoner, noe som sikrer åpenhet, rettferdig prising og kvalitet i hver transaksjon.
En partner du kan stole på
Som leverandør er norske makrelleksportører kjent som pålitelige partnere og for å ha langvarige forhold til sine kunder. Internasjonale kunder vet at de kan stole på norsk makrell når det gjelder langsiktig pris- og volumstabilitet, samt kvalitet og effektiv levering.
4. Drar nytte av internasjonal markedsføring av Sjømat fra Norge |
Som kjøper av norsk makrell kan du også dra nytte av omfattende internasjonal markedsføring av Sjømat fra Norge og makrell, gjennom aktivitetene til Norges sjømatråd – verdens største generelle markedsføringsorganisasjon for sjømat.
Tre av fire forbrukere sier at opprinnelse er svært viktig når de velger sjømat, ifølge vår årlige sjømatforbrukerundersøkelse – den største av sitt slag.
Å tydelig kommunisere opprinnelsen til sjømaten gir også mening fra et forretningsperspektiv, ettersom tre av fem forbrukere sier at de er villige til å betale mer for sjømat med tydelig opprinnelsesmerking, som merket "Sjømat fra Norge".
Les mer om merkeordningen Sjømat fra Norge. (Kilde: SCI, 2020, Norges sjømatråd)
Å skaffe lisensrettigheter for merket Sjømat fra Norge gir selgere mulighet til å dra nytte av globale markedsføringstiltak ledet av Norges sjømatråd, inkludert søknad om medfinansierte kampanjer for norsk sjømat i samarbeid med norske eksportører.
5. Sporbarhet, ansvarlighet og matsikkerhet på alle nivåer |
Vårt fokus på matsikkerhet er strengt på alle nivåer, fra fiskeri til fat. Naturligvis følger det norske systemet internasjonale standarder, og som medlem av EØS er vi forpliktet til å følge EUs regelverk for matproduksjon og matsikkerhet. I tillegg har vi vårt eget strenge nasjonale system som overvåker alle aspekter av verdikjeden.
Hele sjømatverdikjeden overvåkes på vegne av Mattilsynet, mens alle foredlingsanlegg må følge strenge egenkontrollprosedyrer for å sikre høyeste kvalitet på fisk og matsikkerhet.
Siden 1994 har Havforskningsinstituttet i Norge overvåket sjømaten vår gjennom regelmessige tester for miljøgifter og andre uønskede stoffer. Alle funn er tilgjengelige i en søkbar database på deres nettsider.
Reguleringsorganer og forskningsinstitusjoner jobber sammen med industrien for kontinuerlig å overvåke og sikre matsikkerhet på alle nivåer, slik at kundene av norsk sjømat kan være sikre på sikkerheten og kvaliteten til makrellproduktene de kjøper.
6. Supermat fra havet |
Den beste fangstperioden for makrell er mellom september og november, når makrellen svømmer tilbake fra beiteområdene i Norskehavet til gyteområdene.
Dette er når fettinnholdet er på sitt høyeste – rundt 30 prosent, sammenlignet med 3 prosent på det laveste. Full av omega-3, antioksidanter og proteiner er norsk makrell raskt på vei oppover på listen til supermatentusiaster verden over, og med god grunn.
Det norske marine økosystemet er ideelt for langsomtvoksende makrell, noe som betyr at bestanden har fått rykte på seg for å være full av næring, smak og sunne fettsyrer i fangstperioden.
Det høye fettinnholdet er grunnen til at den har fått et så godt rykte verden over og ofte regnes som en delikatesse.