Pelagisk fisk på menyen
Norsk sjømat er kjent for sin kvalitet, og havet vårt bugner av gode råvarer. Her får du inspirasjon og tips til hvordan du kan lage både tradisjonelle og moderne sjømatretter.
15.11.2024 09:28På denne siden kan du bli bedre kjent med ulike lokale produsenter av pelagisk sjømat og annen sjømat. Norge er en nasjon kjent for sin fantastiske kystlinje og rike tradisjoner innen sjømatproduksjon, og her ønsker vi å løfte frem de som jobber for å bringe disse smakene til bordet.
Klikk på navnene til de ulike produsentene for å lese mer om dem og få tilgang til unike oppskrifter som viser hva norsk sjømat har å by på. La deg inspirere av de fantastiske råvarene fra havet, og skap smakfulle opplevelser hjemme hos deg selv!
Gjendemsjø Seafood
(Foto: Elisabeth Alnes)
Gjendemsjø har røtter tilbake til 1975, da fiskeskipperen Lauritz Gjendemsjø etablerte Gjendemsjø Fiskeprodukter. Selskapet, som senere ble omdøpt til Gjendemsjø Seafood, har siden vært en stolt leverandør av kvalitetsprodukter fra sitt anlegg i Hellandshamn.
I dag, etter nesten 50 år, er selskapet en av Norges ledende produsenter av tradisjonsmat fra havet, kjent for sine silderetter, røkt makrell og cabaret, laget av bærekraftige råvarer fra norskekysten.
Juviksild
(Foto: Norges Sildesalgslag)
Familien Sporsheim har drevet med kommersiell fisk- og sildetilvirkning i Juvika siden 1928, da bestefar Ragnvald Sporsheim startet virksomheten. Gjennom tre generasjoner har bedriften utviklet seg fra manuell sildebehandling til moderne produksjon, og sammen har de skapt innovative produkter som viderefører arven fra havets sølv samtidig som sildens historiske verdi og bærekraftige potensial får nytt liv på norske matbord.
Matjes
(Foto: Norges Sildesalgslag)
Arjen Kraaijeveld, kjent som Matjes- og jomfrusildens ambassadør, mottok under Bergen Matfestival i september 2024 en pris for sitt arbeid med norsk lokalmat. Med 20 års erfaring og fokus på MSC-sertifisert kvalitet, sørger Matjes for å levere sild av høyeste standard til både grossister og forbrukere – og har satt norsk sild på kartet som en delikatesse.
Godfisk
(Foto: Norges Sjømatråd/Synnøve Dreyer)
Godfisk er Norges sjømatråds merkevare rettet mot norske forbrukere, med mål om å inspirere familier til å velge sjømat oftere.
Gjennom enkle oppskrifter, matglede og kunnskap viser Godfisk hvor lett det er å lage sunne og smakfulle sjømatretter. Med budskapet «Det fisker'u» jobber de for å øke sjømatmiddager fra én til minst to ganger i uken.