Ny løsning for filetering av makrell
Automatiserte prosesser for tining og kjøling av makrell til filetering.
24.11.2023 10:20De siste årene har filetering av makrell vært i fokus for mange norske bedrifter. Målet er at norsk industriell produksjon av makrellfilet skal bli konkurransedyktig i forhold til tilsvarende produksjon i lavkostland. For at dette skal skje er det viktig å se på hvordan man kan redusere produksjonskostnadene, samtidig som man bevarer kvaliteten på produktet.
I løpet av en prosjektperiode fra 2021 til 2023, har Skaginn 3X, utviklet automatiserte prosesser for tining og kjøling av makrell til filetering. På grunn av en kort makrellsesong, må produksjon av filet basere seg på både ferskt og fryst råstoff. I en artikkel av Stine Falk-Petersen på FHF sine nettsider kommer det fram at, for ferskt råstoff må temperaturen senkes noe i forhold til temperaturen ved landing, mens for fryst råstoff må temperaturen heves til riktig nivå. Noe som setter store krav til kapasitet og kontrollert temperaturstyring.
Den nye løsningen har vært i drift siden 2022 og kombinerer tining og kjøling i en prosesslinje. To skrutranker fungerer som tinetank og nedkjølingstank, mens en sentral del av anlegget er laketanken som bidrar til riktig lakestyrke og temperatur for optimal kjøling.
Ifølge Fagsjef i FHF, Lars Lovund, har løsningen vist seg svært nyttig for å levere riktig temperert rund makrell til filetering.
Les mer om prosjektet på FHF sine nettsider.