Norsk sjømat en miljøvinner
For første gang gir sjømatnæringen ut en samlet miljørapport som dokumenterer status og utfordringer på de viktigste områdene innen fiskeri og havbruk.
14.08.2013 14:03Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har de siste årene utgitt miljørapporter for havbrukssektoren. Fra og med i år omfatter rapporten også fangst og foredling av torsk, sild og annen villfisk. Rapporten tar utgangspunkt i behovet for økt sjømattilførsel verden over, og den posisjonen Norge har både som en stor fiskerinasjon og som verdens største lakseprodusent, skriver FHL
- All matproduksjon påvirker miljøet, og det er et særtrekk ved
den norske sjømatnæringen at det er full åpenhet om hvilken
påvirkning virksomheten har på omgivelsene. Denne rapporten
sammenfatter fakta og analyser fra offentlige kilder,
kompetansemiljøer og næringen. Den viser at sjømat fra Norge står
for en miljø- og klimavennlig sjømattilførsel som er bærekraftig,
som vi kan være stolte av og som skaper store verdier langs kysten,
sier styreleder Gunnar Domstein i FHL på organisasjonenes
hjemmesider
Sjømat både fra villfisksektoren og havbruk kjennetegnes av
svært lave klimagassutslipp og lav ressursbruk i forhold til annen
animalsk matproduksjon.
Mindre rømming og lus Samtidig arbeider havbruksnæringen videre
for å redusere rømming og lave nivåer av lakselus.
Forbedringstiltakene gir resultater. Dette har ikke kommet av seg
selv, men er oppnådd gjennom stadig forskning, utvikling og
koordinert innsats.
- Rømmingstallene er de laveste på svært mange år, og det er god
kontroll på lusenivåene i havbruksanleggene. Men alle kan bli enda
flinkere, derfor fortsetter vi det systematiske
forbedringsarbeidet. Næringen er ikke perfekt, men vi har som
visjon å bli det, sier Domstein.
Best på miljøsertifisering Miljørapporten beskriver
bestandssituasjonen i havet og hvordan fiskeriene forvaltes. Det
framgår at de norske fiskeriene er de mest miljøsertifiserte
fiskeriene i verden. Alle norske fiskemel- og oljeprodusenter som
leverer til fôrindustrien er også sertifisert.
Sentrale tema i rapporten er også utnyttelse av bioprodukter og
restråstoff fra villfisk og havbruk, framstilling av fôr og bruk av
fôrråvarer, bruk av areal, utslipp fra fiskeflåten og industrien,
næringssaltutslipp fra havbruk, legemiddelbruk samt
avfallshåndtering.
En klimavinner - Norske og svenske kompetansemiljøer har sett på
CO2-regnskapet for sjømat fra Norge. Beregningene viser at norsk
fisk er noe av den mest klimavennlige maten vi kan sette på
middagsbordet, selv om den må fraktes ut til forbrukere i 150 land.
Sjømat både fra fangst og havbruk kommer svært godt ut i forhold
til annen kjøttproduksjon, sier Gunnar Domstein.