Meny

Nominert til prestisjetung matkulturpris

Sjømat
article image Foto: Norges Sildesalgslag/Anette Uddén

Hanne-Cecilie Sporsheim i Juviksild er nominert til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris 2024.

21.10.2024 10:18

Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris ble etablert i 1994 til ære for Norges kjære matformidler, Ingrid Espelid Hovig, og hennes livslange arbeid med å fremme norsk mat og matkultur. I anledning Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd å dele ut prisen som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formilde norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat. 

I 2024, året hvor Ingrid Espelid Hovig ville ha fylt 100 år, er fire kandidater nominert til den prestisjetunge prisen: Hanne-Cecilie Sporsheim, Elin Richardsen, Arne Sørvig og Arne Hjeltnes.

Juviksild - Innovasjon møter tradisjon 

Familien Sporsheim har hatt en sentral rolle i norsk sildeproduksjon helt siden 1928. I dag er det tredje generasjon Sporsheim, søskenene Jon-Ragnvald og Hanne-Cecilie Sporsheim som har tatt over bedriften. Sammen har de skapt innovative produkter som viderefører arven fra havets sølv samtidig som sildens historiske verdi og bærekraftige potensial får nytt liv på norske matbord.


Hanne-Cecilie Sporsheim og Jon-Ragnvald Sporsheim på Bergen Matfestival 2024 (Foto: Norges Sildesalgslag/Anette Uddén)

- Sild er noe som har vært i blodet mitt helt siden jeg var liten. Jeg har vokst opp med sildeproduksjon, så det er helt naturlig for meg, og for oss på kysten å være glad i sild og å fremsnakke sild, sier Hanne-Cecilie i et radiointervju med NRK Møre og Romsdal mandag morgen. 

Hanne-Cecilie har lenge vært en lidenskapelig forkjemper for sild. Gjennom foredrag og sitt engasjement har hun inspirert både bransjefolk og forbrukere med sin entusiasme for sildens mange muligheter – fra tradisjonell sylting til moderne matretter.

- Vi er overveldet av å bli nominert til prisen, og bare det å bli nevnt i samme setning som Ingrid Espelid er stort, sier Hanne-Cecilie.

Folkets stemme teller

Fagjuryen som vurderer de nominerte består av anerkjente aktører innen norsk mat, inkludert Jørn Lie, Margrethe Hersleth, Nina Hegdahl, Nina Sundqvist, Per Borglund og Åshild Woldstad.

Du kan være med på å avgjøre hvem som vinner prisen ved å stemme på din favoritt. Folkets stemmer veier like tungt som juryens vurdering, og avstemmingen er åpen frem til 10. november.

Gå til denne nettsiden for å stemme på de nominerte.