Meny

Mer fisk kan redusere mangelsykdommer

article image Foto: Synøve Dreyer (2018)

En ny studie om næringsstoffer viser at akvatisk mat kan bidra til bedre helse for en økende verdensbefolkning

20.09.2021 15:15

I tillegg kan det være gode alternativer til rødt og prosessert kjøtt, som ofte er forbundet med ulike livsstilssykdommer som diabetes og fedme. Dette skriver Havforskningsinstituttet.

Mangelsykdommer oppstår på grunn av mangel på viktige næringsstoffer, som for eksempel jod, vitamin D og jern.

– Dette viser det som er det unike med akvatisk mat, nemlig at denne matvaregruppen er mer enn bare proteiner og bidrar med manFra hav til bord

Fra hav til bord
Sammen med andre forskere har Kjellevold jobbet med å kvalitetssikre hundrevis av vitenskapelige artikler som har gått inn i databasen.

– Her har jeg virkelig fått brukt kunnskapen som HI er gode på, som hele prosessen med å planlegge uttak av prøver og frem til ferdige analyser på laben. Denne kunnskapen har hjulpet meg mye i arbeidet med å kvalitetssikre tallene i databasen, sier hun.

Utrydde sult innen 2030
FNs bærekraftsmål nummer to er å utrydde sult innen 2030. I dag er det over 800 millioner mennesker i verden som ikke har tilgang til nok mat.

Omtrent 2 milliarder mennesker lider av skjult sult, det vil si at de har et kosthold med for lite mikronæringsstoffer slik som for eksempel jod, vitamin A, sink og jern.

– Akvatisk mat spiller en kritisk rolle i å skape et matsystem som sørger for riktig og nok næring til en økende verdensbefolkning, sier Kjellevold.


hele saken her: