Meny

Matjessild – den nye trendmaten

article image Foto: Norges Sildesalgslag

Sild i nye former overrasket bloggere og journalister da Norges sjømatråd inviterte et krevende smakspanel til lunsj med matjessild og fusion-sushi.

05.09.2012 09:15

Spesielt inviterte bloggere og journalister innen mat og livsstil var samlet på Lille Asia onsdag 29. august. Her fikk de lære mer om delikatessen matjessild, de fikk et kurs i tilberedning av sushi, samt smake på deilig fusion-sushi med matjessild som hovedingrediens. Fusion-sushi er en trend hvor smaker fra ulike kulinariske tradisjoner blandes sammen, og bruk av norsk matjessild i sushi er et eksempel på dette.

 

Nye tradisjoner

Sild er en råvare med lange tradisjoner, og kan regnes som norsk arvesølv. Norges sjømatråd ønsker å vise hvordan silda kan brukes i det moderne kjøkken, og slik skape nye mattradisjoner blant unge. Under arrangementet viste Sjømatrådet matinnovatørene hvordan delikatessen matjessild kan brukes i sushi og thaisalater. I følge sildeentusiast Synne Guldbrandsen, fortjener matjessild større plass i norske måltider.

 

- Den runde smaken er annerledes enn noe annet du har smakt. Ikke bare smaken er særpreget, det er også den myke konsistensen. Det er en helt spesiell saltemetode som gjør matjessilda så mør at den smelter på tungen. Silda er uten tvil en råvare som bør bli mer brukt, sier Guldbrandsen i Norges sjømatråd.

 

Restaurantkjeden Lille Asia er blant de første i Norge til å benytte matjessild i sushi og thaisalater. Matjessild er endelig tilgjengelig hos fiskehandlere og i dagligvare, gjennom Norges Gruppen, noe som gjør det enkelt å få tak i delikatessen.

 

Nysgjerrige gjester

Under lunsjen holdt sensoriker Marit Rødbotten fra Nofima innlegg om smak og sensorikk. De over 20 gjestene på arrangementet ble utfordret til å teste sild i nye smakskombinasjoner. De var nysgjerrige på sild som råvare, både i fusion-mat som sushi og i andre retter.

 

- Det utviklet seg spennende diskusjoner rundt smak og tradisjonelle assosiasjoner til sild. Det var flott å høre at de tradisjonelle oppfatningene ble byttet ut med forundring over hvor godt silda passet til sushi, sier Guldbrandsen i Norges sjømatråd.