Meny

Julestøtte fra Sildelaget i 2024

article image Foto: Norges Sildesalgslag

For 2024 har Sildelaget donert kr 50 000 hver til Kirkens Nødhjelp, Redningsselskapet og Amnesty International Norge for disse organisasjonene sine viktige bidrag til samfunnet

19.12.2024 13:22
Sildelaget har i mange år hatt tradisjon for å gi julestøtte til ulike organisasjoner som både hjelper folk i nød, har fokus på hjelp i katastrofer og som driver med forskning og annet arbeid som gagner samfunn og folk som lever i de både her i landet og ute i verden. I 2024 går bidragene til Kirkens Nødhjelp, Redningsselskapet og Amnesty International Norge , som hver mottar kr 50 000 i støtte.
Tidligere i høst støttet Sildelaget årets TV-aksjon med samme beløp. TV-aksjonene 2024 var til inntekt for Barnekreftforeningen som totalt fikk inn over 415 millioner kroner som skal brukes på familiehus for barn med alvorlige sykdommer og familiene deres når de må til sykehus i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo.

-  Det er ikke vanskelig å finne organisasjoner , både her hjemme og internasjonalt,  som er drevet av dedikerte mennesker som hjelper til i samfunn vi alle skal leve i.  Jeg er glad Sildelaget med styre og ansatte har mulighet til å gi støtte hvert år til noen av disse, sier administrerende direktør i Sildelaget, Jonny Berfjord.
- Kirkens Nødhjelp, Redningsselskapet, Amnesty og da Barnekreftforeningen har alle sine forskjellig innsatsområder, men fellesnevneren er at de er satt opp til å redde liv og sørge for trygghet til mange mennesker, sier Berfjord 



Litt om organisasjonene:

Kirkens Nødhjelp:

Kirkens Nødhjelp knytter humanitær respons, langsiktig utvikling, og fredsbygging sammen for varige endringer gjennom helhetlige programmer og tiltak. Alle våre programmer og tiltak støttes av følgende mål:

Redde liv: En katastrofe rammer alltid de fattigste hardest. For lite vann og forurenset vann tar ofte flest liv. Derfor er Kirkens Nødhjelp først på plass med rent vann. Sammen redder vi liv og beskytter de mest sårbare.
Forandre liv: Å være fattig er å mangle muligheter. Der utfordringene er, finnes også de beste løsningene. Varig tilgang på rent vann er én av dem. Sammen hjelper vi mennesker å finne sin egen vei ut av fattigdom.

Forandre verden
Fattigdom er urettferdighet. Det er nok vann og mat til alle, men spillereglene i verden gjør de rike rikere og de fattige enda fattigere. Sammen kan vi gi de stemmeløse en stemme der beslutningene tas.

For å lese mer om arbeidet vårt, kan du gå innpå: https://www.kirkensnodhjelp.no/. Her finner du informasjon om hvor vi jobber, hvor mange som har fått hjelp, og historier fra felt. I år, til jul, fokuserer vi på Ukraina, hvor vi er tilstede: En trygg havn.


Redningsselskapet:

Redningsselskapet er, og har alltid vært en laginnsats. Fra etableringen i 1891, da privatpersoner, organisasjoner, foreninger og bedrifter gikk sammen om å finansiere den første redningsskøyta – til i dag, med en landsdekkende flåte av redningsskøyter – har hovedprinsippet vært det samme.

Det er laget og fellesskapet som står for kystberedskapen i landet vårt. Uten medlemmene, giverne, næringslivet og de frivillige ville hverken Redningsselskapet eller kystberedskapen vår vært hva den er i dag. Utallige oppdrag har blitt utført av ansatte og frivillige som har gått ut når andre har gått inn, og flere tusen liv har blitt reddet i løpet vår lange historie.

Å redde liv er kjernen i alt vi i Redningsselskapet gjør. Det har det vært helt siden de to første redningsskøytene ble sjøsatt i 1893. Mer enn 130 år senere er vi stolte over å ha reddet over 6400 liv, og over at vi hvert år lærer 30 000 barn og unge sjøvett. Men vi er ikke i mål. I snitt drukner det 90 mennesker i Norge hvert år. På verdensbasis drukner i underkant av 400 000 mennesker hvert år. Visjonen vår er at ingen skal drukne.  Derfor jobber vi hver dag for å bedre sikkerheten til sjøs.

1 600 redningsfolk, 58 redningsskøyter
Vi er en frivillig, humanitær medlemsorganisasjon som teller 1600 redningskvinner og redningsmenn, fordelt på 58 redningsskøyter over hele landet. 

En massiv dugnad
Støtten fra staten utgjør kun cirka 15 prosent av inntekten vår. For å kunne skape trygghet på sjøen er vi med andre ord avhengige både av den frivillige innsatsenpengegaver fra enkeltpersoner og næringsliv samt våre drøyt 120 000 medlemmer.
Det er dette som er selve bærebjelken i arbeidet vårt.

Felles beredskap siden 1891!

Les mer om Redningsselskapet her: 

 

Amnesty International- Norge:

Amnesty baserer seg på ideen om at du - uansett hvem du er - kan gjøre en forskjell. For når vi er mange som står sammen, kan vi endre verden.

Når verdens ledere misbruker makten sin, er Amnestys viktigste rolle å synliggjøre de ulovlige handlingene.

  • I krig og konflikt etterforsker vi angrepene, og legger frem bevis på krigsforbrytelser og brudd på folkeretten.

  • I autoritære diktaturer aksjonerer vi for enkeltpersoner som blir straffet for å ytre seg mot myndighetene. Dette kan være personer som har blitt kastet i fengsel, dømt til døden eller risikerer tortur.

  • Når ledere oppfordrer til hat, rasisme eller andre former for diskriminering mot sårbare grupper, samler vi mennesker verden over for å være en viktig motstemme.


Vi har stått opp mot «bad guys» siden 1961. Denne kampen er kanskje viktigere nå enn noen gang.

Les mer om Amnesty International her


Barnekreftforeningen:  ( Årets TV-aksjon)  

Familiehus vil frigjøre sengeplasser på sykehusene og ikke minst bidra til at søsken får være sammen med familien når et barn blir sykt. Slik forebygger vi utenforskap og traumer hos søsken, skriver Barnekreftforeningen

Dette sier også Barnekreftforeningen om årets TV-Aksjon:  Les mer om hele aksjonen her: 


Aksjonens navn er «Sammen for små helter», og nettopp sammen skal vi:  

  • Unngå at familier blir splittet selv om de bor langt unna sykehuset.
  • Barn med alvorlig sykdom får ha hele familien hos seg i behandlingsperioden.
  • Foreldrene kan ta vare på alle barna sine, seg selv og hverandre.
  • Søsken blir inkludert, sett og ivaretatt.
  • Familiene kan finne ro og får leve et mer normalt hverdagsliv i en vanskelig situasjon.

Hver krone investert i familiehusene forventes å gi 11 kroner tilbake til samfunnet, viser en ny rapport fra Menon (Samfunnsverdi | NRK TV-aksjonen 2024 (tvaksjonen.no)

Les mer om Barnekreftforeningen her: