Innovativt samarbeid for nedbrytbare fiskeredskaper
Dsolve-prosjektet utforsker nye biologisk nedbrytbare materialer som kan redusere fiskeriets bidrag til marin forsøpling.
10.10.2024 12:49Mange av dagens fiskeredskaper er laget av plastmaterialer som kan bruke flere hundre år på å brytes ned. Når disse redskapene går tapt, fortsetter de å fange fisk – såkalt spøkelsesfiske – og bidrar til økt marin forsøpling. For å løse dette problemet kreves det samarbeid, og i 2020 ble prosjektet Dsolve etablert som er et samarbeid mellom blant annet Fiskeridirektoratet, UiT, SINTEF Ocean, Norges Fiskarlag og Norsus AS.
– Målet med prosjektet Dsolve er å utvikle nye materialer, basert på biologisk nedbrytbare råvarer, som vil kunne begrense tiden det tar å bryte ned redskap som går tapt. Forhåpentligvis fra hundrevis av år til kanskje mindre enn 10 år, sier professor Roger B. Larsen ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT), som leder arbeidet i Dsolve.
På tokt for å lære
Akkurat nå er representanter fra Dsolve-partnerne på tokt langs kysten av Troms og Finnmark med forskningsfartøyet Helmer Hansen for å kartlegge og undersøke spøkelsesfiske. Fiskeridirektoratet, som har over 40 års erfaring med opprydding av tapte fiskeredskaper, spiller en viktig rolle i prosjektet.
– Vi går på posisjoner der fiskerne har rapportert tap av redskap, og så gjennomfører vi systematiske målinger av redskapene og fangsten vi får opp. For å kunne utvikle nye materialer er det avgjørende at vi forstår hvordan spøkelsesfiske oppstår. På den måten vil vi kunne overbevise fiskerne til å ta imot kunnskapen vi opparbeider oss, og til å ta i bruk redskaper produsert av nye nedbrytbare materialer når de blir skikkelig tilgjengelig, sier Larsen, som også er toktleder om bord på F/F Helmer Hansen.
Langt igjen
Dsolve skal etter planen avsluttes i 2028, men det er lite sannsynlig at problemet med spøkelsesfiske og marin forsøpling fra fiskerinæringen vil være løst innen den tid. Det er heller ikke forventet at Fiskeridirektoratet vil ha sluttet med opprydding av tapte redskaper innen 2028. Likevel går utviklingen fremover, og en av hovedhensiktene med Dsolve er å overbevise fiskerinæringen om at produksjon og bruk av biologisk nedbrytbare fiskeredskaper er veien å gå.
Les mer om prosjektet her.