Hvorfor bør vi spise mer fisk?
Fisk inneholder essensielle næringsstoffer som kroppen trenger. Med sine helsefordeler og lave klimafotavtrykk er sjømat derfor et klokt valg både for helsen og miljøet.
15.11.2024 09:01Fisk har alltid vært en viktig del av det norske kostholdet, og med god grunn. Den er rik på essensielle næringsstoffer som omega-3, vitamin D, jod og B12, som alle bidrar til god helse. Men til tross for fiskens mange fordeler, har sjømatkonsumet i Norge vært i nedgang de siste årene. Dette skjer samtidig som debatten om miljøgifter i sjømat skaper usikkerhet. Likevel er konklusjonen fra forskere og helsemyndigheter klar: det er trygt, og ikke minst viktig å spise sjømat.
1. Sjømat er supermat for kroppen
Fisk, både fet og mager, inneholder en unik kombinasjon av næringsstoffer som kroppen vår trenger. Omega-3-fettsyrer bidrar til god hjertehelse og kan redusere risikoen for demens og Alzheimers. Jod og vitamin D støtter stoffskiftet og styrker beinbygningen, mens B12 er viktig for nervesystemet og energinivået. Gravide som spiser fisk, kan beskytte mot for tidlig fødsel og lav fødselsvekt, noe som understreker fiskens rolle som en viktig del av kostholdet for alle aldersgrupper.
2. Forskningen støtter fisk i kostholdet
Internasjonale vurderinger fra FAO og WHO, peker entydig på at helseeffektene av å spise fisk er betydelige. Havforskningsinstituttet har i tillegg gjennomført en systematisk gjennomgang av 53 850 vitenskapelige artikler og rapporter og konkludert med at økt inntak av sjømat gir helsefordeler som langt overgår risikoen for negative effekter fra miljøgifter. Det samme bekreftes av den norske Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), som også støtter Helsedirektoratets anbefaling om å spise to til tre fiskemåltider i uken.
3. Bra for både miljøet og framtiden
I tillegg til helsefordelene er sjømat en bærekraftig proteinkilde sammenlignet med mange andre matvarer. Havbruk og fiskeri har lavere karbonavtrykk enn kjøttproduksjon, noe som gjør sjømat til et klimavennlig valg.
|
(Hentet fra Sintef sin rapport om utslipp av klimagasser fra noske sjømatprodukter)
4. Kostrådene er klare
De nye kostrådene fra Helsedirektoratet anbefaler å spise 300–450 gram fisk i uken, tilsvarende to til tre måltider:
Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell og sild. Varier mellom disse og mager fisk som torsk, sei og hyse. Mengden gjelder spiseklart produkt. Fisk i fiskeprodukter som fiskekaker, fiskeboller, fiskegrateng og fiskepålegg, regnes også med i anbefalingen. Velg produkter med høy andel fisk og lite salt. Sjømat som skalldyr og skjell kan gjerne inngå i et sunt og variert kosthold, selv om det ikke inngår i mengdeanbefalingen for fisk.
Å inkludere mer sjømat i kostholdet er altså en investering i både egen helse og en bærekraftig fremtid. Med klare anbefalinger fra helsemyndighetene, omfattende forskning som understøtter fiskens helsefordeler, og norsk sjømat av høy kvalitet, finnes det få grunner til å la fisken bli liggende i frysedisken.