Meny

Hjertesild?

article image Foto: Norges Sildesalgslag

Et spiseforsøk i Kina, gjort i samarbeid med norske forskere, har funnet at kvinner med risiko for hjerte-karsykdom fikk over 20% reduksjon av en kjent risikofaktor relatert til utvikling av hjerte-og karsykdommer dersom de spiste fet fisk.

14.08.2012 14:49
Resultatene av spiseforsøket viste litt over 20 % reduksjon av fettstoffet triacylglyserol (TAG) i blodet hos alle gruppene som spiste fet fisk, altså hos de som fikk sild, oppdrettslaks og den Kinesiske fete fisken pompano. En så stor nedgang i TAG innebærer en betydelig redusert risiko for å utvikle hjerte-og karsykdommer.Livsstilsykdommer som hjerte-kar sykdommer, mentale lidelser og diabetes er et økende problem for verdenssamfunnet, og både Kina og Norge ser en økning av denne type tilstander i befolkningen.  I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) kan riktig ernæring og et sunt kosthold være tiltak for å forebygge denne typen sykdom.Flere tidligere studier har vist at det er en link mellom sjømatinntak og positive helseeffekter blant annet på hjertehelse. De fleste av disse studiene har sett på omega-3 tilskudd, og ikke selve sjømaten. Det er likevel noen få spiseforsøk som har undersøkt effekter av sjømat på hjertehelse hos menn, men nesten ingen spiseforsøk av denne typen som er gjort på kvinner.Kvinner i alderen 45-65 som viste svake symptomer på hjerte-kar sykdommer deltok i studien. Deltakerne ble delt i 4 grupper; en som spiste 400 gram sild pr uke, en som spiste 400 gram oppdrettslaks pr uke, en som spiste 400 gram av en kinesisk fet fisk (pompano) pr uke og en gruppe som spiste 400 gram ulike kjøttprodukter og litt ferskvannsfisk per uke. Det var 32 -33 deltakere i hver gruppe, og maten i forsøket ble gitt i 80 grams porsjoner til lunsj 5 dager i uken i 8 uker. Les hele saken her: