Meny

Fra hav til helse

Bærekraft Sjømat
article image Foto: Norges Sildesalgslag/Eivind Sævik

Verdensbefolkningen er i vekst, og FN forventer at vi når ni milliarder mennesker innen 2050. Dette stiller oss overfor en kjempeutfordring: Hvordan kan vi øke matproduksjonen med 60 prosent for å møte denne veksten? Svaret finner vi like under havoverflaten.

08.01.2024 10:23

Havets uutnyttede matpotensial

Havet dekker imponerende 70 prosent av jordens overflate, men forbausende nok står det kun for to prosent av matinntaket vårt. Det åpner for et enormt potensial, spesielt når vi ser på de nyeste kostrådene og klimarapportene. Norske helsemyndigheter anbefaler et økt inntak av sjømat – med fisk til middag to til tre ganger i uken, og også som pålegg.

Vårt bidrag til et sunnere kosthold med mer fisk

For et sunnere kosthold, er det satt et fellesmål for de nordiske landene om å øke forbruket fisk med 20 prosent innen 2023. Dette er en oppfordring vi i Norges Sildesalgslag tar på alvor. Vi jobber blant annet med å fremme kunnskap om og forbruk av lokal sjømat - og sikre god og bærekraftig tilgang på råvarene. Fra før av omsetter vi årlig rundt 1,5 millioner tonn pelagisk fisk, som sild, makrell, lodde, tobis og brisling. Dette er nok til å mette rundt 10 millioner mennesker hver eneste dag verden rundt. I tillegg brukes en del av fisken også som råstoff til fiskemel og olje. Hvorfor sjømat er supermat for helsen din

Sjømat fra Norge er mer enn bare et smakfullt måltid. Det er en næringsrik kilde til proteiner, omega-3 og 6 fettsyrer, vitaminer og mineraler. Disse næringsstoffene er essensielle for god helse og spiller en viktig rolle i forebyggingen av hjerte-kar-sykdommer og andre livsstilsrelaterte sykdommer. Det bekrefter forskning fra anerkjente institusjoner som Havforskningsinstituttet.

Sjømat er også bra for hjernen din

Det er også interessant å merke seg at sjømat ikke bare er bra for fysisk helse, men også for mentalt velvære og funksjon. De nordiske kostrådene fremhever sjømatens positive effekter på kognitiv helse, som for eksempel når det kommer til forbedring av hukommelse og konsentrasjon.

Lag mat med omtanke for kloden

Når det gjelder miljøet, er det verdt å nevne at dagens matproduksjon står for omtrent en tredjedel av verdens totale klimautslipp. En økning i sjømatkonsumet kan spille en avgjørende rolle i å takle globale miljø-, kostholds- og samfunnsutfordringer. Dette understreket blant annet 100 ledende forskere da Blue Foods Assessment-rapporten ble lansert.

Så neste gang du planlegger dine måltider, tenk på alle de smaksrike mulighetene i havet. Ved å velge sjømat bidrar du ikke bare til din egen helse, men også til en sunnere fremtid for planeten vår. 

Godfisk.no finner du masse inspirasjon til hva du kan sette på menyen. Nyt maten!