Meny

Fiskesaus laget på pelagisk råstoff

Sjømat Forskning
article image Foto: Wenche Aale Hægermark

Nofima-forskere har utviklet metoder for å produsere fiskesaus av god kvalitet fra kolmule og sildeavskjær.

04.12.2024 10:17

Forskere ved Nofima har kartlagt at norsk råstoff og restråstoff egner seg godt til produksjon av fiskesaus, og har i samarbeid med selskapet Noumami vært med å utvikle en ny type fiskesaus som møter internasjonale kvalitetsstandarder og byr på spennende smaksopplevelser og en kompleks smaksprofil.

Forskningen er gjennomført i prosjektet Fiskesaus, og målet har vært å undersøke egnetheten til ulike typer pelagisk råstoff for produksjon av fermentert fiskesaus. Prosjektet er finansiert av FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering og har pågått fra 2021 til 2024. Alt råstoff er levert av Pelagia. 


Allerede på markedet

Noumami har allerede fiskesausen Jadarr på markedet som er laget på villfanget sild, og den har blitt godt mottatt. Blant annet er den finalist i konkurransen Det norske måltid 2025. Den krevende fermenteringsprosessen, som strekker seg over ti måneder, har gitt et proteinrikt produkt som møter strenge kvalitetskrav og åpner for nye muligheter i norsk fiskerinæring.

– Fiskesaus er et produkt med stort potensial i det globale matmarkedet. At vi nå kan produsere dette av høy kvalitet fra norsk råstoff, er svært lovende, uttaler Trung Van Nguyen, gründeren av Noumami.

Seniorforsker Mari Øvrum Gaarder i Nofima sier også at de ser et stort potensial for norsk fiskesaus, både i det norske og internasjonale matmarkedet. Det globale markedet for fiskesaus anslås å være over 15 milliarder dollar, så dette kan bli et spennende nytt produkt fra norsk fiskerinæring. 


Les mer om forskningsprosjektet på Nofima sin nettside.