Fiskesaus av sild og kolmule
Forsøk utført av Nofima, i samarbeid med Pelagia og Noumami, viser at det er mulig å produsere fiskesaus av god kvalitet fra norsk sild og kolmule.
16.10.2025 15:00 | Av Anette UddénDette markerer et viktig skritt mot bedre utnyttelse av restråstoff fra den pelagiske sektoren.
– Det handler om skape nye produkter fra verdens mest næringsrike råstoff - ikke som erstatning fra dagens anvendelse med som et spennende tilleggsspor. Så får vi håpe det kan gi lønnsom drift og være til nytte for næringen, sier Lars R. Lovund, fagsjef i FHF.
Møtte internasjonale kvalitetskrav
I prosjektet ble det gjennomført produksjonstester av fiskesaus basert på NVG-sild og kolmule, både i laboratoriet og i pilotskala. Råstoffet ble fermentert med salt, og forskerne eksperimenterte med og uten tilsetning av enzymet bromelain og rødmiddbakterier for å undersøke hvordan ulike prosessparametere påvirker modningstid, proteinutbytte og smak.
Etter ti måneders fermentering oppnådde forskerne et proteinutbytte på opptil 48 %, og produktene tilfredsstilte internasjonale kvalitetskrav. Sensoriske tester avslørte at fiskesaus fra sild har en røstet og umamirik smak, mens kolmule gir et mildere uttrykk.
Les mer om prosjektet og resultatene på FHF sin nettside.