Fisk forebygger hjerneslag
To porsjoner fisk i uka virker forebyggende mot hjerneslag. Men det må være fisk i naturlig form, for fiskeolje som kosttilskudd har ikke samme effekt viser ny forskning.
26.11.2012 08:44To porsjoner fisk i uka virker forebyggende mot hjerneslag, men fiskeolje som kosttilskudd har ikke samme effekt.
Det er en studie som nylig er publisert i tidsskriftet British Medical Journal som viser at å spise minst to porsjoner fet fisk i uka, kan kobles til redusert risiko for slag. Men å spise fiskeolje i form av kosttilskudd synes ikke å ha samme effekt.
Det er det norske helsenettstedet Norsk Helseinformatikk som skriver dette.
Studien viser altså at det må være naturlig fisk.
Kosttilskudd med omega 3 ble altså ikke koblet til den samme reduksjonen i risiko.
Flere grunner kan forklare den gunstige effekten av å spise fisk på blodårene våre, sier forfatterne av studien.
For eksempel kan årsaken være interaksjoner mellom et bredt spekter av næringsstoffer, som vitaminer og essensielle aminosyrer, som vanligvis finnes i fisk. Alternativt kan det å spise mer fisk føre til en reduksjon i andre matvarer, som rødt kjøtt, som er skadelig for blodårene.
En annen teori er at høyt inntak av fisk rett og slett kan være
en indikator på et generelt sunnere kosthold eller høyere
sosioøkonomisk status, som begge er assosiert med bedre helse i
sirkulasjonssystemet.
Kilde: Norsk Helseinformatikk