Få dem i gang tidlig
Regjeringen gir fire millioner kroner til sjømatprosjekter som skal lære barn å lage og like fisk.
02.06.2015 07:49- Fisk er super barnemat! Raskt å lage, lett å like, enkelt å
variere. I tillegg er det sunt for både kropp og hode. Likevel
spiser vi ikke nok fisk. Regjeringen gir fire millioner kroner
til sjømatprosjekter som skal lære barn å lage og like fisk. Jeg
håper at disse pengene bidrar til at sjømat settes oftere på bordet
og på dagsorden, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.
Fiskeriministeren hadde med seg de gode nyhetene til Geitmyra
matkultursenter for barn, der hun stilte opp som frivillig under
Den Store Sjømatdagen siste lørdag i mai. Fiskeriministeren stekte
fiskekaker og svarte på spørsmål fra store og små.
- Vi foretrekker ofte maten vi fikk når vi var små, og derfor er
det viktig å gi barna muligheten til å bli glad i fisk og sjømat.
Når barna får være med på hele prosessen blir de nysgjerrige,
engasjerte og smaker mer på maten. Å gi barn og unge et godt
kosthold er en av de viktigste investeringene vi kan gjøre for
fremtiden, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.
Fem tips som får barn til å spise fisk
1. Lag mat sammen med barna, og spis maten sammen.
2. Barn er nysgjerrige. Gjør maten mer spennende ved å
fortelle om fisken, og om livet i havet.
3. Bruk fiskens navn - laks, torsk, flyndre, steinbitt - da
blir det lettere for barna å ta stilling til hva de liker. Noen
liker laks, men ikke torsk, eller motsatt.
4. Ikke prøv å lure barna ved å late som om de får noe annet.
Da blir de bare fiskemotstandere.
5. Vær opptatt av kvalitet. Den beste måten å få barn til å
bli glad i sjømat, er å friste med den fabelaktige kvaliteten til
norsk sjømat.
Nærings- og fiskeridepartementets tilskudd til sjømattiltak for 2015
|
Tiltak |
NOK |
|
Østlandet |
|
|
Geitmyra Matkultursenter for barn, Oslo |
600 000 |
|
Oslo Sjømatfestival og Havnelangs/Hildring Norway |
185 000 |
|
NM i sjømat under Matstreif i Oslo/NSL |
50 000 |
|
Sørlandet |
|
|
Skalldyrfestivalen i Mandal/Barnas kokkeskole |
75 000 |
|
Vestlandet |
|
|
Gladmat i Stavanger/Blåe fristelser |
200 000 |
|
Klippfiskakademiet i Ålesund/Fra fjord til bord |
200 000 |
|
Midt-Norge |
|
|
LianTunet i Trondheim |
300 000 |
|
Oi! Mat og Drikke - Trøndersk Matfestival |
200 000 |
|
Nord-Norge |
|
|
SMAK i Tromsø/VICAN kurs og konferanse |
100 000 |
|
Spindelfisk i Tromsø/Modna torsk |
80 000 |
|
Barnas laksefestival/Akvakultur i Vesterålen |
60 000 |
|
Nasjonalt |
|
|
iPax MAT/Det Norske Måltid |
750 000 |
|
Monday Production/Barnas Restaurant - sesong 3 |
500 000 |
|
Norsk Smaksskule |
500 000 |
Tilskuddene har som formål å stimulere til gode tiltak som er med på å øke sjømatkonsumet hos befolkningen. Tiltak rettet mot barn og unge gis prioritert.
Det gis også støtte til andre tiltak som har som mål å skape stolthet over norsk sjømat og sjømatprodukter for å styrke omdømmet til sjømatnæringen.