Meny

Begynn med fisk tidlig

article image Foto: Norges Sildesalgslag

Barn som begynner å spise fisk før de er ni måneder gamle har nesten havparten så stor risiko for å utvikle astma, sammenlignet med de som får sitt første fiskemåltid senere.

14.08.2012 15:20
Det kommer frem i en svensk studie som omfatter over 4000 barn som ble født i vest- Sverige i 2003. Foreldrene har svart på spørreskjemaer i tre omganger, når barna var 6 måneder, ett år og til slutt når barna hadde blitt 4,5 år, skriver forskning.no

Da barna var 4,5 år svarte 20 prosent av foreldrene at barna deres hadde hatt astmasymptomer med piping og hvesing i luftveiene minst en gang det siste året.

Studien er del av domtoravhandlingen til Emma Goksør ved Sahlgrenska Akademien ved Gøteborgs Universitet.

- Man kan oppleve slike symptomer uten å få en astmadiagnose, så vi valgte å fokusere studien på de barna hadde hatt astmasymptomene minst tre ganger det siste året, sier Goksør.

5,5 prosent av de 4000 barna falt inn i denne siste kategorien. Det var altså rundt 220 barn i studien som hadde hatt gjentatte astmasymptomer siste året.

- Det finnes studier som tyder på at fisk påvirker immunforsvaret positivt fordi det inneholder omega 3 og vitamin D. Det finnes også studier som viser at omega 3 i seg selv ikke holder, at man altså må spise fisk fordi omega 3-tilskudd ikke gir samme effekten. Det kan derfor være noe i fisken påvirker dette som vi ikke kjenner til enda, svarer Goksør.


Torbjørn Øien, som er forsker ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU i Trondheim, har gjennom Barneallergistdien i Trondheim sett på ulike sammenhenger mellom inntak av fisk og tran.


I avslutningen av denne forskningsrapporten kommer han med tre mulige forklaringer på hvorfor fisk er bedre enn tilskudd:

  • Fisk er mer enn bare omega-3-fettsyrer. Fisk og skalldyr er ypperlige proteinkilder, og er rike på taurin, NADH og steroler og inneholder sink, selen, jod, Vitamin D og vitamin B12.
  • Fiskeolje og tran ikke er fullgode erstatninger for fisk, og at å spise «naturlig» mat er bedre enn raffinerte næringstilskudd.
  • Fiskespising første leveår kan være et tegn på en gunstig livsstil i disse familiene som vi ikke klarer å måle med vårt spørreskjema.
Les hele saken på forskning.no her: