Meny

30 g sild er nok!

article image Foto: Sjømatrådet / Studio Dreyer-Hensley (2017)

I de mørke vintermånedene blir det fort mangel på vitamin D i kroppen, heldigvis kan kun 30g sild om dagen løse problemet

24.11.2020 11:32

Makrell og laks er også gode kilder til vitaminet som man om sommeren gjerne får fra sollys. Den viktigste rollen til vitamin D er å sørge for at det tas opp nok kalsium i kroppen. Kalsium blir lagret i skjelettet, og dersom det blir for lite av kalsium i blodet henter kroppen dette fra skjelettet.

Alvorlig mangel på vitamin D kan føre til rakitt hos barn og osteomalasi, en skjelettsykdom, hos voksne.

Bedre rustet mot sykdom
Lisbeth Dahl, ernæringsforsker ved Havforsknigsinstituttet, understreker at det er viktig å få i seg nok av det såkalte solskinnsvitaminet.

– Generelt sett kan vi si at det å ha en god status av alle viktige vitaminer og mineraler gjør oss bedre rustet mot all slags sykdommer, sier hun til HI.

En dansk studie har vist at vitamin D er veldig viktig for å aktivere T-cellene i immunforsvaret vårt, som har en avgjørende rolle i bekjempe virus og bakterier. De fant at T-cellene ikke kan virke uten D-vitaminer.

– God ernæringsstatus er et bra utgangspunkt for at kroppen din skal fungere best mulig, inkludert immunforsvaret vårt, sier Dahl.

30 gram med sild
De beste kildene til vitamin D er sollys, feit fisk og tran. I tillegg er det også tilsatt vitamin D i margarin, smør og i andre meieri- og melkeprodukter. Med så få kilder er det for mange vanskelig å få nok vitamin D fra kosten.

I sommerhalvåret kan kroppen lage vitamin D i huden ved hjelp av sollys, men om vinteren er ikke solen sterk nok til dette. Derfor er kostholdet avgjørende for vitamin D-nivåene våre om vinteren.

– Her er fisk i en særklasse. Det er ingen andre matvarer som har så mye vitamin D som fisk, sier Dahl.

– Kun 30 gram sild om dagen dekker dagsbehovet vårt. Hvis vi hadde spist sild på brødskiven hver dag ville dette vært nok, for å sette det på spissen, sier Dahl.

Les hele saken på HI: