Meny

Velkommen til Sildelagets sjømatside

Visste du at norske pelagiske fiskere leverte nærmere 700 000 tonn sjømat til konsum til norske anlegg i 2023?

Dette tilsvarer hele 9,5 millioner måltider hver dag, basert på 200 gram sjømat som en standard middagsporsjon.

For å sette dette i perspektiv: I følge Statistisk Sentralbyrå utgjør Norges samlede kjøttproduksjon fra storfe, svin, kylling og sau 360 000 tonn i løpet av et helt år.

Norske pelagiske fiskere leverer hovedsakelig sild og makrell, men lodde utgjør også en betydelig del av konsumfiskmarkedet, mye på grunn av den ettertraktede lodderognen som eksporteres til kunder over hele verden. Denne eksporten gjør Norge til en nøkkelaktør i det globale markedet for bærekraftig sjømat og en viktig kilde til protein for en økende verdensbefolkning.

Men hva med her hjemme?

Vi har kanskje verdens beste tilgang på pelagisk fisk, men spiser vi nok av den selv? Nei, og dette må vi gjøre noe med. Derfor har vi laget denne siden hvor vi setter fokus på pelagisk sjømat - for å inspirere og dele kunnskap.

Her kan du: 

  • Lære om helsefordelene ved pelagisk sjømat.

  • Utforske spennende oppskrifter.

  • Få innblikk i spennende prosjekter som omhandler pelagisk sjømat.

Pelagisk fisk er en fantastisk kilde til omega-3-fettsyrer som bidrar til å styrke hjertet vårt, senke blodtrykket og forbedre kognitive funksjoner.

Visste du at sild og makrell er blant de mest klimavennlige proteinkildene du kan velge? 

Sildelaget skal, i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening, Råfisklaget og Sjømatrådet fremme norsk villfisk - inkludert sild og makrell - de neste to årene. 

Sildelaget støtter nå et prosjekt for å utvikle Kina med sine 1,5 milliarder mennesker som et nytt sildemarked.

Visste du at Helsedirektoratet anbefaler 300–450 gram fisk i uken, og at Fiskesprell gjør det lettere å inkludere sjømat i barnas kosthold?