Spis mer småfisk!
Ny rapport fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk oppfordrer til økt inntak av småfisk som en undervurdert kilde til ernæring.
19.12.2023 14:23Jeppe Kolding og Ragnhild Overå, professorer ved Universitetet i Bergen har bidratt til den nye rapporten "Small fish for food security and nutrition" fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk. I tillegg til dette har de gjennom det mangeårige forskningsprosjektet SmallFishFood forsket på småfisk med partnere fra hele verden.
Konklusjonen er at verden må spise mer næringsrikt - og da er et av svarene småfisk.
- Små fisk spises hele og inneholder dermed massevis av mineraler og vitaminer som går tapt hvis man bare spiser fileten. Rapporten fremhever at fisk ikke lenger bare må måles i kilo og volum, men at fisk har en viktig rolle for bedre ernæring. Dette er av stor og undervurdert betydning for livene til millioner av mennesker i verden, sier Kolding i en artikkel av Sverre Ole Drønen publisert på UiB sine nettsider.
Flertallet av verdens fiskearter (ca. 80%) er småfisk, og er under 25 cm i lengde. Disse kan, ifølge rapporten, være med å berge matsikkerheten i verden.
Les hele rapporten her.