Meny

Selvgående fartøy på sildetokt

Teknologi
article image Foto: Kongsberg Discovery

Da silden inntok fjordene i nord var det på tide å teste det selvgående fartøyet Brage i nordlige strøk. 

08.01.2024 08:17

Etter interessante tester med brisling i Hardangerfjorden i høst, rettet det selvgående fartøyet Brage nå fokuset mot vintersilden i Tromsø-fjordene. Prosjektleder for CRIMAC, Nils Olav Handegard, understreker viktigheten av ekkoloddene i disse testene, og hvordan de bidrar til å forstå sildens adferd og habitat i de øvre vannlagene.

Med et betydelig antall sild i Tromsø-området, ble det ideelle forhold for å undersøke hvordan støy påvirker ekkoloddet, spesielt siden et høyt antall fisk styrker ekkoloddets signaler og reduserer sårbarheten for støy. Forskerne kunne også evaluere ytelsen til det ubemannede fartøyet under ulike forhold, fra beskyttede fjorder til det åpne hav.

En interessant utfordring som forskerne møtte var støyen som påvirker ekkoloddene. Handegard sammenligner det med å være i et støyfullt rom, der lyden fra ekkoloddet må være sterk nok til å "bryte gjennom" bakgrunnsstøyen. 

- Vi vet allerede at støy fra «G.O. Sars» påvirker silden slik at den trekker bort fra skipet, så det har vært viktig å finne ut hvor mye sounderen påvirker, slik at vi kan sammenligne resultatene, sier Handegard avslutningsvis.

Les mer på Havforskningsinstituttet sine sider.