Meny

Fra eksport av sjømat til lokalt forbruk

Sjømat
article image Foto: Studio Dreyer-Hensle

Prisoppgang på fisk og bekymring for konsumfallet i Norge. 

11.01.2024 09:58

I 2023 opplevde Norge en betydelig økning i matpriser, med en årsvekst på 10 prosent, den høyeste siden 1982. Denne dramatiske økningen i matprisene kommer frem i de nye tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). 

Selv om alle matvaregrupper har sett prisøkninger i 2023, er det spesielt frukt og grønnsaker, sukker, olivenolje, samt fisk og sjømat som har stått for de mest betydelige økningene. Eksempelvis har prisen på fersk og kjølt fisk økt med 18,6 prosent, mens fryst fisk har økt med 20,1 prosent.  

SSBs avdelingssjef, Espen Kristiansen, peker på at man må tilbake til 1980-tallet for å finne lignende nivåer på prisvekst i Norge. Denne markante økningen i matpriser har fått forbrukere til å endre sine handlevaner, med mange nå på utkikk etter mer kostnadseffektive alternativer. Økningen i matpriser forventes å roe seg i 2024, ifølge Coop Extras kjededirektør Håvard Jensen, som ser en nedadgående trend i matvareprisene. Økonomiprofessor Frode Steen ved Norges handelshøgskole deler denne forsiktig optimistiske utsikten, og håper på en stabilisering av matprisene i det kommende året.

Administrerende direktør i Norges Sjømatråd, Christian Chramer, har også belyst dette temaet den siste uken. På Sjømatrådets årskonferanse i Oslo 4.januar, understreket han at norsk sjømat er viktigere enn noen gang. Ikke bare på grunn av fantastiske eksportrekorder, men fordi norsk sjømat er avgjørende for norsk økonomi, arbeidsplasser og verdiskaping, både for folk i og utenfor næringen. Chramer påpekte viktigheten av at det er mat som leveres, og at vi forsyner mennesker med 39 millioner måltider daglig. 

Likevel, er det et paradoks at vi, som verdensmestere i sjømat, ikke spiser like mye sjømat selv. I den nåværende dyrtiden er prisen en viktig faktor for forbrukerne når de står ovenfor valg i butikken. Derfor har vi en jobb å gjøre for å øke fiskekonsumet i Norge, en sak som også er viktig for Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Les hele saken om veksten i matprisene her, og se opptak av Sjømatrådets årskonferanse her.