Meny

Vietnameserne spiser 27 000 tonn makrell i året

Sjømat Makrell
article image Foto: Norges Sjømatråd

Den norske sjømateksporten til Sørøst-Asia går så det suser. Men hva skal til for videre vekst, og hvor ligger utfordringene?

09.05.2025 14:10

Norsk makrelleksport til Vietnam har skutt i været de siste årene. Siden 2020 har eksportverdien av laks og makrell til landet mer enn doblet seg og nådde 2,7 milliarder kroner i 2024. Volumet har også vokst, fra 38 000 til 72 000 tonn.

For å jobbe mot videre vekst har Sjømatrådets utsending i Sørøst-Asia, Åshild Nakken, bestilt dybdeanalyser og retailrapporter for flere av landene som viser en oversikt over tilstedeværelsen av norsk sjømat i utvalgte butikker, samt produkter, priser og konkurrenter. Hun oppfordrer også alle som eksporterer til Sørøst-Asia til å benytte seg av den tilgjengelige kunnskapen som finnes. Alle undersøkelsene finner du ved å logge deg inn her og søke på landet du er interessert i.


Vekstmuligheter i Vietnam 

Mens den norske laksen primært konsumeres i landet, blir mesteparten av den norske atlantisk makrellen prosessert og videresendt til Japan, og ifølge den ferske markedsrapporten til Sjømatrådet spiser vietnameserne 27 000 tonn makrell i året, men kun 1100 tonn er atlantisk makrell, resten er stillehavsmakrell.

Likevel peker rapporten på at det finnes nye vekstmuligheter også i det vietnamesiske markedet: økt etterspørsel fra japanske restauranter, mange vietnamesiske aktører mener den norske makrellen er den beste, større helsebevissthet og en blomstrende hjemleveringstjeneste gir nemlig rom for økt bruk av norsk makrell.

Utfordringene er imidlertid tydelige. Den norske makrellen er betydelig dyrere enn stillehavsmakrellen, og mange vietnamesiske forbrukere kjenner ikke forskjellen. Når stillehavsmakrellen samtidig anses som en rimelig hverdagsfisk, er det vanskelig å få folk til å betale mer for den atlantiske.

Les mer om markedsrapportene og eksporten til Sørøst-Asia på Sjømatrådet sin nettside.